MENU WIGILIJNE

PROPOZYCJA DAŃ WIGILIJNYCH I ŚWIĄTECZNYCH:

Zupy:

  • Tradycyjny czysty barszcz czerwony z uszkami nadziewanymi kapustą i grzybami/pasztecikiem drożdżowym z kapustą i pieczarkami (paszteciki i uszka ręcznie robione, produkcja własna)
  • Barszcz z kiszonych buraków z suszonymi grzybami i jabłkami podany z mini krokietem nadziewanym kapustą i pieczarkami
  • Kremowa zupa grzybowa z drobnym makaronem
  • Postna kwaśnica z suszonymi grzybami

Dania gorące:

  • Filety z miruny zanurzone w podgrzybkach duszonych z cebulą
  • Filety z karpia w złocistej panierce
  • Filet z pstrąga łososiowego posypany kruszonką orzechowo-cytrynową
  • Filet łososia podany z glazurowanymi buraczkami z dodatkiem musztardy francuskiej
  • Rolada z łososia ze szpinakiem i ciecierzycą
  • Filet z morszczuka w delikatnym sosie cytrynowym z dodatkiem melisy
  • Filet z mintaja podany na duszonej białej kapuście z pomarańczami
  • Filet z dorsza z duszonymi porami w towarzystwie papryki i słodkiej śmietany
  • Kluski z makiem i bakaliami
  • Kotleciki z wędzonym łososiem, porem i skórką z cytryny
  • Kotlety z karpia w sosie śmietanowo-kaparowym
  • Fasolka Jaś z pieczarkami z musztardą francuską i śmietaną kremówką
  • Kotlety z kaszy gryczanej z suszonymi grzybami z dodatkiem twarogu
  • Krokiety z kapustą i grzybami
  • Łazanki z kapustą i grzybami
  • Placki ziemniaczane z kiszoną kapustą
  • Pierogi z kapustą i grzybami okraszone przesmażoną cebulką
  • Pierogi z soczewicą, ziemniakami i suszonymi pomidorami polane masłem czosnkowym
  • Wigilijna kapusta z grochem
  • Wigilijna kapusta z grzybami

 

  • Nietypowe drobiowe de volaille z koperkiem i pistacjami
  • Karkówka duszona z brokułem, boczniakami, świeżym imbirem i prażonymi orzechami ziemnymi
  • Pieczony filet z indyka w aksamitnym sosie paprykowym z ziołami
  • Rolada z polędwiczek nadziewana suszonymi śliwkami i serem camembert w sosie winno śliwkowym
  • Szynka wieprzowa faszerowana orzechami podana w sosie z podgrzybków
  • Przekładaniec schabowy z kwaszona kapustą, boczkiem i żółtym serem podany na duszonej z piwem kapuście
  • Marynowane polędwiczki wieprzowe w sosie z śmietanowym z suszonymi pomidorami
  • Wołowina po burgundzku z czerwonym winem, wędzonym boczkiem, plasterkami marchewki i pieczarkami

Dodatki do dań gorących:

  • Kasza jęczmienna z cebulą i majerankiem
  • Mini kluski śląskie
  • Opiekane ziemniaki z ziołami
  • Puree ziemniaczane ze śmietaną i koperkiem
  • warzywa blanszowane
  • Zestaw surówek

Przekąski zimne:

  • Babeczki wypełnione musem z pieczarek ozdobione szczypiorkiem i rzodkiewką
  • Blok z grzybów leśnych, gotowanych jajek i cebuli
  • Bruschetta ze świeżymi pomidorami, tuńczykiem, oliwką i aromatyczną bazylią
  • Dwukolorowy pasztet z boczkiem podany z marynatami
  • Keks z wędzonym łososiem, czarnymi oliwkami i natką pietruszki
  • Mus z dorsza i wędzonej makreli z marchewką
  • Carpaccio z buraków z rukolą połączoną z serem pleśniowym i prażonymi pestkami słonecznika
  • Drożdżowe pierożki z tuńczykiem i zielonymi oliwkami
  • Filet z karpia z warzywami w galarecie
  • Filety smażonego karpia w marynacie słodko-kwaśnej
  • Galaretki rybne z jajkiem i warzywami
  • Kawałki pasztetu z pieczarek podane z korniszonem i marynowaną cebulką
  • Kieszonki schabowe faszerowane jajkiem z chrzanem w galarecie
  • Kruche tarty wypełnione słonym makiem z orzechami
  • Mini ptysie wypełnione pastą z wędzonej ryby/pastą z pesto i grzybów
  • Orkiszowe pierożki nadziewane fasolą Jaś z cebulką i tymiankiem
  • Pasztet rybny z limandy i łososia
  • Pieczeń schabowa z żurawiną, boczkiem i grzybami
  • Pomidory faszerowane serem kozim, orzechami włoskimi i żurawiną
  • Półmiski mięs: schab w ziołach, marynowana karkówka, boczek rolowany, pasztety podane z żurawiną duszoną w wytrawnym winie z dodatkiem jabłek i rodzynek
  • Razowa bruschetta z pieczonym leszczem i czerwonym pesto
  • Rolada drobiowa z bakaliami i świeżymi owocami
  • Roladki z cukinii z szynką parmeńską, kolorową papryką, kuleczką sera mozzarella i listkiem bazylii
  • Roladki z dorsza z dodatkiem czerwonej papryki i selera naciowego
  • Rolada z łososia z kremowym serkiem śmietankowym, szpinakiem, suszonymi pomidorami ozdobiona kawałkiem cytryny
  • Rogaliki krucho-drożdżowe z grzybowym farszem
  • Sezamowe crostini z duszonymi z cebulą podgrzybkami
  • Surimi połączone ze świeżym ogórkiem, koprem i zielonym groszkiem podane w mini naczynku
  • Śledzie marynowane w oleju z cebulą podane na winnej czerwonej kapuście
  • Śledzie z w oleju z cebulą
  • Śledzie z duszonymi z cebulą pieczarkami, suszoną śliwką i ogórkiem kiszonym
  • Śledzie z duszoną cebulą, rodzynkami, suszoną żurawiną i morelami
  • Śledzie w sosie śmietanowo- jogurtowym z porem i jabłkiem
  • Śledzie imbirowe z orzechami włoskimi
  • Studzienki z zielonego ogórka z musem z ciecierzycy z dodatkiem oleju sezamowego i ostrej papryki
  • Tatar ze świeżego łososia z czarą oliwką, cząstką cytryny ułożony na pumperniklu
  • Tatar ze śledzia z drobno krojonymi korniszonami, czerwoną cebulą i pieczarkami marynowanymi podany w małych szklaneczkach
  • Tatar ze śledzia z ananasem, jabłkiem i koperkiem
  • Tradycyjna ryba po grecku
  • Tortilla z wędzonym trewalem i warzywami
  • Wędzony łosoś z camembertem ozdobiony oliwką i natką pietruszki
  • Złociste kotleciki rybne w towarzystwie sosu czosnkowego

Sałatki:

  • Tradycyjna sałatka jarzynowa
  • Sałatka z pieczonych ziemniaków z serem pleśniowym, rukolą i prażonymi pestkami słonecznika
  • Sałatka z ciecierzycy ze słodką gruszką i serem feta
  • Sałatka z marynowanym indykiem, burakami, kiełkami i mleczkiem kokosowym
  • Sałatka z ryżem brązowym, wędzoną rybą, papryką, świeżym ogórkiem i oliwkami
  • Sałatka ziemniaczana z kiszonym ogórkiem, czerwoną cebulą, pieczarkami, szczypiorkiem z sosem majonezowym
  • Sałatka śledziowa z ziemniakami, cykorią, czerwoną papryką i sosem jogurtowo – ziołowym
  • Sałatka śledziowa z jabłkiem, koprem włoskim, selerem naciowym z pestkami dyni i żurawiną
  • Sałatka śledziowa „pod pierzynką”
  • Sałatka z buraków z jabłkiem, rodzynkami i orzechami laskowymi
  • Warstwowa sałatka z pieczonego kurczaka z kapustą pekińską, cebulą, kukurydzą, ogórkiem konserwowym z sosem majonezowym
  • Sałatka warzywno – owocowa z kaszą jaglaną, bakaliami i musztardowo – imbirowym winegretem
  • Sałatka z selera naciowego z brzoskwinią posypana prażonymi płatkami migdałów
  • Sałatka ryżowa z selerem konserwowym ze słodkim ananasem, żółtym serem i kukurydzą
  • Sałatka z pieczonych buraków ze świeżym szpinakiem i soczystą pomarańczą
  • Makaronowe świderki z tuńczykiem, suszonymi pomidorami, cukinią i zielonym ogórkiem
  • Sałatka z makaronu ryżowego z paluszkami surimi, kolorowymi pomidorkami koktajlowymi, świeżym ogórkiem i koperkiem
  • Sałata rzymska połączona z rucolą, wędzonym łososiem, rzodkiewką, oliwkami posypana startym parmezanem
  • Sałatka grecka z sałaty lodowej z papryką, pomidorami, czerwoną cebulą, czarnymi oliwkami i serem feta

Dodatki:

  • Pieczywo jasne/ciemne również z własnego wypieku na drożdżach oraz na zakwasie
  • Żurawina duszona z jabłkiem
  • Marynaty z domowej spiżarni

Ciasta, desery i napoje:

  • Babeczki z masą kajmakową z orzechami i migdałami
  • Blok z białej czekolady z żurawiną i pistacjami/ blok czekoladowy z rodzynkami
  • Ciasto makowe z jabłkiem
  • Ciasto czekoladowe z orzechami
  • Ciasto makowo-koksowe z bakaliami
  • Czekoladowe ciasto bananowe z bakaliami
  • Keks z bakaliami i orzechami
  • Krucho – drożdżowa strucla z makiem i bakaliami
  • Kruche łamańce podane z makiem wymieszanym ze słodkąśmietaną, migdałami i miodem
  • Lukrowane pierniczki
  • Makowiec na kruchym spodzie
  • Mini serniczki podane z musem owocowym podany w małych pucharkach
  • Mini tarty z jabłkiem i cynamonem
  • Miodownik z masą budyniową posypany orzechami
  • Mocno kawowe tiramisu z gorzką czekoladą
  • Mus czekoladowy z konfiturą pomarańczową podany w mini szklaneczkach
  • Orzechowe ciasteczka przekładane masą czekoladową
  • Piernik świąteczny z powidłami śliwkowymi
  • Pierniczki świąteczne
  • Piernikowo-sernikowe kule z suszoną śliwką i orzechem laskowym
  • Ptysie wypełnione bitą śmietaną
  • Sernik z brzoskwinią na ucieranym spodzie
  • W – zetka z masą śmietanową z czekoladą i listkiem mięty
  • Kompot wigilijny z suszu
  • Napój cytrusowy z miodem, imbirem i plastrami pomarańczy
  • Czekolada z przyprawą korzenną
  • Napoje zimne: woda mineralna gazowana i niegazowana, soki owocowe 100 %
  • Napoje gorące: kawa i herbata z dodatkami

W ramach serwisu gastronomicznego możemy zaoferować:

  • Opłatek do podziału
  • Pomoc w doborze potraw
  • Zastawę stołową w pełnym asortymencie, obrusy, skertingi, draperie, dekoracyjne serwetki
  • Podgrzewacze do dań gorących
  • Aranżację i dekorację świąteczną stołów
  • Profesjonalną obsługę kelnerską oraz koordynację imprezy od strony cateringowej
  • Pojemniki jednorazowe do spakowania potraw na wynos i odbiór sprzętu cateringowego po imprezie

Możecie Państwo dowolnie skomponować menu, my go wycenimy stosownie do przewidywanej ilości osób i planowanej formy przyjęcia.

Ilości potraw będą odpowiednie do liczby zaproszonych uczestników przyjęcia oraz czasu trwania imprezy.

Nasza firma posiada ponad 14-letnie doświadczenie poparte licznymi referencjami