Wyjazd integracyjny



Wielkimi krokami zbliża się wiosna i rozpoczyna się sezon wyjazdów integracyjnych. Prawie każda firma zabiera swoich pracowników na tego typu spotkania. Organizatorom powinno zależeć na tym aby każdy z uczestników czuł się doceniony i żeby wszystko było dopięte na ostatni guzik.
Najczęściej są to wyjazdy w rejony atrakcyjne pod względem turystycznym czy przyrodniczym, położone w znacznej odległości od miejsca pracy. Zapewnienie noclegu i posiłków na miejscu pobytu nie stanowi większego problemu, ale warto pomyśleć o czasie przeznaczonym na dojazd.

Czasem zdarza się że uczestnicy wyjazdu integracyjnego muszą spędzić w autokarze kilka godzin albo godzina zbiórki jest bardzo wczesna. W takich przypadkach przygotowujemy dla naszych klientów specjalne zestawy podróżne. Bogate menu Twister-Catering zapewnia takie dobranie poszczególnych jego elementów, żeby każdy znalazł w nim coś dla siebie. Przygotowując takie zestawy pamiętamy aby jedzenie było lekkostrawne, nie zawierało produktów moczopędnych i nie powodowało wzdęć. Ważnym elementem jest estetyczne i łatwe do otwarcia opakowanie. W skład posiłków wchodzą napoje, owoce i przekąski słone lub słodkie. Tak przygotowane zestawy dostarczamy w miejsce odjazdu autokaru życząc uczestnikom wyjazdu integracyjnego dobrej podróży i SMACZNEGO!
Jeśli mamy obsłużyć firmową imprezę plenerową, to menu dopasowujemy do motywu przewodniego. Tutaj wyobraźnia nie zna granic, a najlepiej zilustrujemy to przykładowym menu na imprezę w stylu rycerskim….

Impreza plenerowa w stylu rycerskim

Na początek spotkania popołudniowego zagrycha z rycerskiego stołu

  • Deska wędlin pieczonych i wędzonych
    (kiełbasa swojska, kiełbasa rycerska obsuszona, boczek, schab i baleron wędzony, szynka wędzona, pasztetowa wędzona, schab środkowy i karkowy pieczony, słonina spyrka, kaszanka krwista z kawałkami wątroby, salceson wójta, wędlina z dziczyzny)
  • Wybór pasztetów polskich (pasztet domowy z zająca, delikatny drobiowy, smakowity z wieprzka i ciemny z dziczyzny) a przy nich mus chrzanowy, brusznica z jabłkiem i rodzynkami, marynaty z domowej piwniczki
  • Trzech śledczych (śledź na trzy sposoby: w śmietanie z jabłkiem i cebulą, korzenny w oleju z cebulką goździkiem i natką pachnący, ubrany w pieczarki z cebulką i pomidorami)
  • Ryby wędzone w bogatym asortymencie ułożone na półmiskach
  • Łosoś wędzony
  • Udziec wieprzowy podwędzany w całości z kopytem
  • Pieczeń cielęca po magnacku podana z konfiturą z wiśni i borówkami
  • Indyki pieczony w całości obłożony obsmażonymi jabłkami skropionymi miodem i obsypane majerankiem
  • Kopiec utworzony z rumiano upieczonych nóg drobiu obsypany aromatycznymi przyprawami
  • Pastowany kaban podany w całości – marynowany, pieczony warchlaczek lub dzik podany na deskach (możliwość podania dzika lub prosiaka na ciepło)
  • Michy ze świeżym twarogiem wymieszane ze szczypiorkiem i rzodkiewką
  • Garniec swojskiego smalcu z dodatkiem jabłka, cebulki okraszonego chrupiącymi skwarkami podany w wiejskich chlebach
  • Przysmak Wandy – bejcowane polędwiczki wieprzowe podane w sosie z dodatkiem sera gordon blue, ozdobione blanszowanym brokułem i świeżym tartym kalafiorem posypane prażonymi migdałami
  • Kurak przez damę rycerza przygotowany – galantyna drobiowa faszerowana z bakaliami pod delikatną osłoną galaretki
  • Chleby wiejskie pszenne i razowe w dużych bochnach wypiekane z różnymi dodatkami

 

Lekkie i chrupiące sałaty

  • Wypasiona – z serami: kozim, owczym, delikatnym białym w towarzystwie cykorii, liści kolorowej sałaty z aromatycznym sosem ziołowym
  • Kiełkowa – mix sałat, kiełków, smakowitych kolorowych pomidorów, pestek, chrupiącego bekonu z kawałkami wątróbki koguciej zroszony aksamitnym dresingiem żurawinowym
  • Szpinakowa fantazja – świeże liście szpinaku z kawałkami pieczonymi na złocistobpiersiami kaczki okraszone soczystymi gruszkami i aromatycznym jabłkiem
  • Warzywna – chrupiący seler naciowy, pieczarki, świeży ogórek, zielony brokuł zbjasnym sosem czosnkowym
  • Myśliwska – z kabanosami z dzika połączonymi z ogórkiem konserwowym, papryką i żółtym serem, polana ostrym sosem pomidorowym

 

Coś do pochlipania i dłubania na ciepło

  • Żur na zakwasie z chleba razowego z dodatkiem leśnych grzybów z jajem i wędzonką
  • Dziki kocioł – gulasz z mięs rozmaitych z dodatkiem dziczyzny duszony na czerwonym winie we wszelkich warzywach z nutą jałowca, rozmarynu i majeranku przygotowany do polania pulchnych kluchów
  • Bite przez chłopa – bitki wołowe duszone z cebulką i pieczarkami podane z kopytkami i gotowaną jarzyną
  • Pieczeń wołowa po polsku otoczona przyprawami podana z rodzynkami i suszonymi śliwkami moczonymi w winie
  • A przez babę zawinięte – zrazy wieprzowe z kiszonym ogórkiem, cebulą, boczkiem polane obficie sosem mięsnym w towarzystwie prażonej kaszy gryczanej okraszonej boczkiem, cebulą i grzybami
  • Bigos staropolski na różnorakim mięsiwie z dodatkiem grzybów i suszonej śliwki
  • Golonka Sinobrodego – zapieczona w piecu z chrupiącą skórką podana na zasmażanej kapuście w sąsiedztwie puree z grochu , a do smaku chrzan i musztarda
  • Tłusta gęś faszerowana kaszą perłową, warzywami i żołądkami upieczona na złoto
  • Dary z zimnej wody umiejętnie dla rycerzy sprawione – sandacz duszony z skropiony sosem koperkowym, ułożony na puree ziemniaczanym, karp smażony obsypany płatkami prażonych migdałów
  • Placki z zaścianka z mąki gryczanej i razowej podane ze słodką śmietaną, konfiturą z domowej spiżarni i słodkim serem
  • Z dodatkiem leśnego runa – racuszki z leśnymi grzybami i sosem
  • Z gospodarskiego pola – fasola w ostrym sosie z dodatkiem różnych warzyw
  • Krokiety a’la Potocki – z kaszy gryczanej, mięsa z domowego ptactwa panierowane i smażone na głębokim tłuszczu
  • Pierogi rycerskie – trzy rodzaje pierogów (z mięsem i soczewicą okraszone prażoną cebulką, z serem i ziemniakami polane skwarkami i drożdżowe z kapustą i grzybami)
  • Pstrąg tęczowy i łosoś obsypany zielem rozmaitym
  • Szpada hrabiego specjalnie przyrządzone, marynowane, dobrze doprawione mięso mielone oblepione na szpadzie
  • Szlachecki przysmak – marynowane ziobro oblane miodem i piwem pieczone na ogniu
  • Kawałki mięsa wieprzowego przekładanego kolorowymi warzywami nadziane na patyk
  • Stek rycerski – kawał schabu karkowego marynowanego na różne sposoby
  • Świński boczek uwędzony na ognisku odpowiednio przygotowany
  • Z kurnika – udka, skrzydełka i piersi przyprawami obsypane
  • Warzywa na ogień rzucone – ziemniaki, papryka, cukinia
  • Kiełbaska, kaszanka
  • Beki z ogórkami kwaszonymi, małosolnymi i smakowitą kapustą kwaszoną, keczup, musztarda, sosy do mięsiw

 

Słodkości przez białogłowy dla rycerzy szykowane

  • Ciasta mieszane i gniecione, w wielkim piecu wypiekane, na srebrnych tacach podane – wybór ciast w bogatym asortymencie
  • Z ogrodu – kosze świeżych owoców sezonowych

 

Dla spragnionych – zimne i gorące

  • Soki owocowe, woda mineralna
  • Kompot z owoców z sadu przy zamku zrywanych
  • Lemoniada – słodko kwaśna, z mirabelek
  • Kawa i herbata z dodatkami (cytryna, mleczko, cukier)
  • Napoje rozgrzewające i humoru dodające podane na ciepło z aromatycznymi przyprawami (wino grzane)