GRILLOWE

 Menu grillowe:

 Mięsne:

  • Polędwiczka wieprzowa zamknięta w cukinii z kawałkiem sera pleśniowego
  • Faszerowane warzywami i mięsem udka z kurczaka
  • Szaszłyki z marynowanych w czerwonym winie wątróbek drobiowych z wędzonym boczkiem oraz kawałkiem cebulki
  • Krucha wołowina  z  papryką, selerem naciowym  i marchewką zamknięta w sakiewce
  • Karkówka wcześniej zanurzona w sosie imbirowym z dodatkiem miodu i ostrej musztardy
  • Karkówka marynowana w zalewie swojskiej
  • Bejcowane  żeberka
  • Kawałki rumianej  golonki trzymane w ostrym chrzanie
  • Piersi drobiowe z sosu ogrodowego
  • Wołowina w winnej marynacie
  • Pierś drobiowa marynowana w jogurcie z  ziołami
  • Kiełbaski białe „Ślimaczki” o pikantnym smaku z dodatkiem gałki muszkatołowej
  • Kiełbaska staropolska
  • Ćevapčići – specjał kuchni bośniackiej czyli grillowane kotleciki z mielonego wieprzowego podane w chlebku typu pita, a do tego pasta warzywna aivar

 

Bezmięsne / Rybne:

 

  • Krewetki królewskie z grilla z salsą cytrusową
  • Filet z dorsza grillowany pod szpinakową kołderką przykrytążółtym serem
  • Łosoś z ziołami z rusztu
  • Dzwonka pstrąga z masłem czosnkowym i tymiankiem
  • Dzwonka pstrąga w papilotach z koperkiem i cytryną
  • Złocista kukurydza z masłem czosnkowym
  • Kapelusze pieczarek wypełnione serem feta wymieszanym z ziołami
  • Bakłażan w chrupiącej panierce
  • Papryka faszerowana kaszą i pieczarkami wystawiona na grilla
  • Grillowane kawałki cukinii z wędzoną mozzarellą
  • Jabłka z nutką rumu i cynamonem
  • Kromki rumianego chleba tostowego
  • Ziemniaki z czosnkiem i ziołami
  • Grillowane pomidory z czosnkowej marynaty
  • Bagietki obsypane żółtym serem ze szczypiorkiem
  • Grillowana kromka chleba posmarowana masłem czosnkowym
  • Grillowane banany z czekoladą lub z cynamonem
  • Grillowane gruszki z serem pleśniowym i żurawiną
  • Paczuszka warzywno-serowa z ziołami
  • Szaszłyki warzywne z kolorowej papryki, pieczarek i cukinii
  • Faszerowane szpinakiem i żółtym serem kapelusze pieczarek
  • Grillowane warzywa: cukinia, bakłażan, cebula i papryka
  • Czeskie topinky  w wersji z grilla– smażone na maśle kromki chleba natarte czosnkiem podane z dodatkiem wędlin i sera

 

Dania z kociołka na ognisku:

 

  • Żurek gotowany na wędzonce i grzybach z kawałkami kiełbasy, jajkiem i ziemniakami – serwowany z kociołka umieszczonego nad ogniskiem
  • Staropolski bigos na różnorakim mięsiwie z grzybami i suszonąśliwką – serwowany z dużej patelni
  • Musaka przygotowana według oryginalnego przepisu chorwackiej gospodyni
  • Czeski gulasz piwny
  • Kociołek bałkański – zapiekane serca i żołądki z serem kaszkawał

 

Sosy do mięs z grilla:

 

  • Sos jogurtowo-czosnkowy
  • Sos BBQ
  • Sos Bombay carry
  • Ketchup
  • Musztarda

 

Dodatki do  grilla:

  • Surówka z białej kapusty z koperkiem i sosem majonezowym
  • Surówka z marchewki z brzoskwinią i sokiem
  • Ogórki kwaszone/małosolne/kapusta kwaszona własnego kwaszenia
  • Pieczywo mieszane, chleby na zakwasie i na drożdżach z własnego wypieku