MENU WIELKANOCNE

Nadeszła wiosna a z nią jedne z najbardziej radosnych Świąt,Święta Wielkiej Nocy.Planując spotkania przy rodzinnym lub firmowym stole zachęcamy do skorzystania z naszego świątecznego menu. Życzymy Państwu udanych Świąt.

PROPOZYCJA DAŃ  ŚWIĄTECZNYCH:

  • Jajka przygotowane do podziału podane z solą i pieprzem – dodawane gratisowo do każdego zestawu
  • Jajka gotowane na twardo ułożone na szpinaku duszonym z dodatkiem sera wędzonego i kawałków ostrej papryczki
  • Jajecznica z kurkami i świeżym szczypiorkiem zapieczona w miseczkach z szynki
  • Półmiski jaj: faszerowanych kolorowymi pastami, garnirowanych szynką, łososiem i serem oraz zapiekanych
  • Półmiski jaj w sosach: zielonym – szpinakowym, majonezowym, tatarskim, czerwonym z kawałkami papryki, wiosennym z rzodkiewką, koperkiem i kiełkami
  • Burgery jajeczne podane z mieszanką sałat, pomidorkiem cherry i papryką
  • Vol-au-vent z nadzieniem z pieczarek połączonych z jajkiem na twardo i koperkiem/z pastą z łososia i szczypiorkiem
  • Ślimaczki z zielonych naleśników wypełnione masą z serka śmietankowego, jajek i świeżych wiosennych warzyw
  • Pieczarki faszerowane duszonym szpinakiem połączonym z kremową śmietanką i jajkiem/boczkiem i żółtym serem
  • Roladki z grillowanego bakłażana wypełnione jajkiem i pomidorem w towarzystwie listków rucoli
  • Pieczone kotleciki z zielonego groszku, świeżego szpinaku i kaszy jaglanej obtoczone w płatkach żytnich
  • Krucho-drożdżowe rogaliki nadziewane boczkiem ze świeżo tartym chrzanem
  • Delikatne ptysie wypełnione nadzieniem z wątróbki drobiowej marynowanej w winie/pastą jajeczną z natką pietruszki
  • Ślimaczki z ciasta francuskiego wypełnione rukolą, prażonymi orzechami włoskimi, salami i jajkiem
  • Tarteletki z kruchego ciasta wypełnione duszonym szpinakiem zaprawionym jajkiem aromatyzowanym świeżym czosnkiem / pastą z brokuła połączonego ze smażoną szalotką i kaparami ozdobione różyczką z wędzonego łososia/duszoną cukinią połączoną z serem ricotta
  • Tatar z wiosennych warzyw ozdobiony kroplą musu z czarnych oliwek i przepiórczym jajem
  • Wytrawne kruche babeczki podane z farszami: jajecznym z rzodkiewką i szczypiorkiem/smażonym z cebulką i majerankiem chudym wędzonym bekonem/z buraka wymieszanego ze słodką mandarynką, tartym jajkiem i kuleczkami twarożku śmietankowego
  • Roladki z piersi drobiowej wypełnione warzywami udekorowane jajkiem przepiórczym
  • Kieszonki z pieczonego schabu wypełnione musem jajeczno-chrzanowym skropione galaretką
  • Koziołki z zarumienionej białej kiełbasy podane z trzema rodzajami dipów
  • Półmiski mięs pieczonych: boczek rolowany faszerowany mięsem, marynowana karkówka szpikowana świeżym czosnkiem, schab obsypany ziołami, soczysta pierś z indyka
  • Deska pasztetów własnego wypieku: wieprzowy, drobiowy i z dodatkiem królika szynka wędzona, gotowana podana w całości z nogą
  • Zimne nóżki wieprzowe z warzywami jajkiem

BUFET ZIMNY

Sałatki:

  • Rucola z serkiem capresi, pomidorkami koktajlowymi i owocem granatu
  • Szpinakowa wariacja z paskami aromatycznego kindziuka, suszonymi pomidorami i serem feta
  • Świeże liście szpinaku z kolorowymi pomidorkami koktajlowymi, prażonym bekonem i jajkiem
  • Sałatka z pieczonych buraków z korniszonami, jajkiem i świeżym koperkiem
  • Kolorowe oliwki połączone z soczystymi winogronami, świezym szczypiorkiem i oliwą z oliwek
  • Mix sałat ze świeżym szpinakiem, zielonym ogórkiem, awokado, paskami boczku i dresingiem limonkowym
  • Tradycyjna sałatka jarzynowa z majonezem
  • Sałata rzymska, świeży pomidor, zielony ogórek, kiełki rzodkiewki, jajko i śmietankowy serek wiejski
  • Ziemniaczana z jajkiem, kawałkami smażonego boczku, szczypiorkiem i sosem majonezowym
  • Lekka sałatka wiosenna z kiełkami słonecznika, rzodkiewką, piersią z wędzonego kurczaka jajkami na twardo

Dodatki:

  • Koszyki z rozmaitym pieczywem (również własnego wypieku)
  • Chrzan, ćwikła
  • Sos chrzanowy z jabłkiem
  • Sos tatarski
  • Sos wiosenny

BUFET CIEPŁY

Zupy:

  • Biały barszcz z wędzonym boczkiem i jajkiem
  • Czerwony barszcz z jajkiem
  • Świąteczny żurek z chrzanem i kiełbasą
  • Zupa chrzanowa z jajkiem i boczkiem

Dania główne:

  • Biała kiełbasa po staropolsku – pieczona na rumiano, podana ze smażoną cebulką
  • Biała kiełbasa w sosie ze świeżego chrzanu
  • Dorsz przekładany musem pomidorowo-paprykowym, zapiekany pod serem pleśniowym
  • Filet z łososia z duszonymi w śmietanie porami
  • Filet z piersi indyka w sosie pomarańczowym z żurawiną i tymiankiem
  • Filet z dorsza marynowany w białym winie podany w sosie z młodego szczawiu
  • Indyk pieczony w całości z owocami glazurowanymi
  • Karkówka faszerowana szpinakiem i orzechami z dodatkiem przesmażonej cebulki
  • Kawałki karkówki przekładane cebulą, pieczarkami i papryką zapieczone z ostrym sosem pomidorowym
  • Kotleciki ziemniaczano-jajeczne z pieczarkami
  • Krokieciki nadziewane pieczarkami, jajem i serem
  • Mostek cielęcy faszerowany nadzieniem serowo-jajecznym
  • Nogi kacze pieczone na rumiano podane z glazurowanymi w miodzie jabłkami i plastrami pomarańczy
  • Opiekane pierogi nadziewane szpinakiem, pieczarkami i jajkiem/pierogi nadziewane ziemniakami i białą kiełbasą okraszone przesmażoną cebulką
  • Pierś drobiowa z grillowanym bakłażanem, świeżą bazylią i kardamonem
  • Plastry szynki wieprzowej pod kołderką z boczniaków i cebuli
  • Polędwiczki wieprzowe podane w sosie z duszonych kurków z cebulą i natką pietruszki
  • Roladka drobiowa ze szpinakiem i suszonymi pomidorami w sosie z gorgonzoli
  • Schab pieczony w winie podany w sosie tuńczykowy z kaparami
  • Szaszłyki z białej kiełbasy z wędzonym boczkiem, kolorową papryką, cebulą i suszonymi śliwkami moczonymi w winie
  • Wołowina duszona z cebulą do miękkości z dodatkiem kawałków ananasa i majeranku
  • Wołowina wiosenna w sosie ze świeżych ogórków i pieczarek z dużą ilością wonnego koperku
  • Zielone curry z kurczaka z mleczkiem kokosowym, cukinią, szpinakiem i świeżym imbirem

Dodatki do ciepłego dania głównego:

  • Kompozycja kolorowego ryżu
  • Kluski śląskie
  • Puree ziemniaczane z musztardą francuską
  • Ziemniaki z wody z koperkiem

DESERY I NAPOJE

Ciasta i owoce:

  • Baby drożdżowe i piaskowe polewane czekoladą i lukrem, mazurki, pascha z bakaliami, razowa szarlotka z miodem, brązowym cukrem i orzechami włoskimi, czekoladowe ciasto brownie, sernik kokosowo-migdałowy z kokosową bezą,
  • Kosze owoców sezonowych i cytrusów
  • Talerze owoców filetowanych

Napoje:

  • Woda mineralna gazowana i niegazowana
  • Soki i napoje owocowe
  • Kawa i herbata z dodatkami